Scherpenzeel – Excelsior ’31

Speelronde 15 in de 4e Divisie D. Seizoen 2023/2024

We schrijven zaterdag 9 december 2023. Voor de derde thuiswedstrijd op rij komt de regen met bakken uit de hemel. Wederom geen wedstrijdbeelden van mij, maar een klein verslagje over de topper in de landelijke 4e Divisie D.

Scherpenzeel krijgt koploper Excelsior ’31 op bezoek. Voor zover ik me kan herinneren (en ik loop al wat jaren mee) hebben beide teams elkaar één maal eerder ontmoet in competitieverband. Dat was in het seizoen 1986/1987 in de toenmalige 2 klasse D in District Oost. Helaas zijn de uitslagen van dat seizoen niet bewaard gebleven maar wel de eindstand van dat seizoen. Scherpenzeel manifesteerde zich (na de degradatie uit de 1e klasse B) toen als keurige middenmoter (6) na 22 wedstrijden, 22 punten en een doelsaldo van 31 voor en 31 tegen. Onze tegenstander deed het toen een stuk minder goed, Excelsior ’31 degradeerde dat seizoen naar de 3e klasse B. Ze eindigde dat seizoen op plaats 11, na 22 wedstrijden behaalden ze 15 punten met een doelsaldo van 26 voor en 40 tegen. Maar goed dat is 37 jaar geleden. De spelers van nu hebben daar geen weet van, hoogstens de ouders en de toeschouwers die op leeftijd zijn.

Maar goed na 37 jaar een nieuwe ontmoeting. Excelsior ’31 komt als ongeslagen koploper (9x winst en 5 x gelijk) naar Scherpenzeel. Scherpenzeel staat daar 3 punten achter, door de nederlaag 2 weken geleden tegen AZSV. Het is dus voor Scherpenzeel van cruciaal belang om deze wedstrijd in ieder geval niet te verliezen. En Excelsior wil natuurlijk niets liever om ook deze wedstrijd winnend af te sluiten, om zo als Herbstmeister de winterstop in te gaan, en Scherpenzeel op 6 punten te zetten. Excelsior ’31 probeerde Scherpenzeel vanaf het eerste fluitsignaal onder druk te zetten, maar verdediger Vincent Schmidt van Excelsior ’31 verslikte zich in de 3e minuut in de snelheid en behendigheid van Scherpenzeel aanvaller Bryan Burgerhout en trok net voor het zestienmeter gebied aan de noodrem. Met als gevolg een directe rode kaart, en dat Excelsior ’31 met tien man verder moest. De wedstrijd was geen wedstrijd meer, waar twee teams in een open wedstrijd vol voor de overwinning gingen. Nee, het werd een wedstrijd waarin Scherpenzeel Excelsior ’31 opsloot op eigen helft om zo snel mogelijk op voorsprong te komen. Voor Excelsior ’31 was het overleven, zo lang mogelijk de nul houden en te proberen met een snelle tegenstoot op voorsprong te komen. Tot de rust lukte het Scherpenzeel niet om op voorsprong te komen al was Olivier Pilon wel heel dichtbij toe zijn inzet rakelings langs de paal ging. Excelsior deelde enkele plaagstootjes uit, Scherpenzeel moest dus alert blijven.

De tweede helft is amper een minuut oud, als Lars ten Teije een crosspass aflevert op Bryan Burgerhout, die vindt op zijn beurt de opstomende Corné Davelaar die een voorzet aflevert bij de 2e paal waar Guido de Daas in eerste instantie nog tegen de paal kopt maar in de rebound de bal tegen de touwen schiet, 1-0 voor Scherpenzeel. Daarna krijgen Pernelly Biya en Bryan Burgerhout nog grote kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, maar helaas verdwijnen die naast en over het doel, en zo laten we Excelsior ’31 in leven. Excelsior gaat aanvallend wisselen om misschien toch nog die gelijkmaker op het bord te zetten, daar slaagde aanvaller Seppenwoolde bijna in, maar Stef Brummel wenst niet te wijken en houdt zijn doel schoon. Vijf minuten voor tijd valt dan de beslissing, een diepe bal van Mourad Marbouch komt bij Bryan Burgerhout, die weet zijn directe tegenstander knap van zich af te houden een geeft voor op de compleet vrijstaande Olivier Pilon, die eenvoudig de bal in het doel tikt, en voor Scherpenzeel de verlossende 2-0 maakt. En zo wint Scherpenzeel de topper, die eigenlijk na 3 minuten al geen echte wedstrijd meer was door de rode kaart. Scherpenzeel komt nu weer op gelijke hoogte in punten met Excelsior ’31, alleen heeft Scherpenzeel en iets beter doelsaldo +19 om +18. Volgende week zaterdag weten we wie de echte Herbstmeister is in de 4e Divisie D. VVOG gaat dan op bezoek bij het Friese Buitenpost en heeft dan aan 1 punt genoeg om op doelsaldo Herbstmeister te zijn.

Nu gaan we genieten van de Kerstdagen en de jaarwisseling. En hebben we ook de tijd om alle geblesseerden op te lappen voor de 2e seizoenshelft, die op zaterdag 20 januari begint met een thuiswedstrijd tegen het Oldenzaalse Quick ’20. Daarvoor gaat de selectie begin januari naar Spanje voor een trainingskamp, en spelen we nog 2 oefenwedstrijden. Op zaterdag 13 januari thuis tegen CSV Apeldoorn, aanvang 14.30 uur en op dinsdag 16 januari thuis tegen DUNO D. aanvang 20.00 uur.

Rest mij u nog heel fijne feestdagen toe te wensen, en te bedanken voor het kijken en het lezen van de wedstrijdverslagen, en hopelijk tot in januari 2024.