Scherpenzeel “verplicht” op zondag

KNVB verplicht ‘niet principiële zaterdagclubs’ op zondag te voetballen.

KNVB verplicht dus ‘niet principiële zaterdagclubs’ op zondag te voetballen: ‘Denk niet dat we komen’

De KNVB is woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor de clubs in de gemende vierde divisie D glashelder geweest: de zaterdagclubs Buitenpost, vv Scherpenzeel, VVOG en Quick’20 moeten hun uitduels met zondagclubs op zondagmiddag voetballen.

Het kwartet clubs heeft niet het keurmerk ‘principiële zaterdagvereniging’ en moet in tegenstelling tot zes andere zaterdagverenigingen (AZSV, Berkum, DETO, Excelsior’31, Pelikaan S en SDV Barneveld) af en toe uitduels op zondagmiddag voetballen.

Dat maakte de competitieleider van de KNVB woensdagavond in de kantine van het Zwolse Berkum kenbaar. ,,Ik had verwacht dat de zondagclubs bakzeil zouden halen, maar de KNVB hield de poot stijf”, zegt voorzitter Leo Groeneveld van het Lichtenvoordse Longa’30. ,, De ‘niet principiëlen’ moeten op zondag spelen bij zondagclubs. Er werd ook gemeld dat als ze niet op komen dagen, de zaak dan aan de tuchtcommissie wordt voorgedragen.”

3 punten in mindering

Normaal gesproken wordt bij ‘niet opdagen’ 3 punten in mindering gegeven door de tuchtcommissie. Komt een club driemaal in een seizoen niet opdagen, dan volgt uitsluiting (lees: degradatie).

Daar was volgens voorzitter Paul Olijve van het Friese Buitenpost geen sprake van. ,,We moeten het nog voorleggen aan onze leden, maar de kans is groot dat wij niet op zondag gaan voetballen”, aldus Olijve. ,,Wij zijn een principiële zaterdagclub, alleen hebben wij in 2013 de boot gemist door een administratieve fout. We hebben dit probleem al eerder aangekaart bij de KNVB. ‘Dat komt wel goed’, werd ons elke keer voorgehouden. Maar het komt niet goed. Van de zes zondagclubs willen er maar twee tegen ons op zaterdag hun thuiswedstrijd voetballen. Ik kan die andere vier ook begrijpen dat ze aan hun standpunt vasthouden, want die komen ook voor hun belangen op.”

Vrijwilligers

,,En als wij vier keer niet op komen dagen voor een wedstrijd op zondag, dan worden we door de KNVB uit de competitie genomen”, zegt Olijve. ,,En dan spelen we volgend seizoen in een gemengde eerste klasse en dan overkomt ons weer hetzelfde. Wij zijn vrijwilligers van een mooie club en dat geeft je normaal gesproken energie. Maar nu even niet.”

Ook vv Scherpenzeel en VVOG staan niet te trappelen om op zondagmiddag te voetballen. Quick’20 uit Oldenzaal heeft daar minder problemen mee, want het eerste elftal speelde tot enkele jaren geleden nog in de zondagcompetitie.

In de derde divisie A heeft een zaterdagclub als FC Rijnvogels uit Katwijk ook niet de principiële status en kan dus ook gedwongen worden af en toe op zondag uitwedstrijden te spelen.

Bron: De Tubantia